Στου κουφού την πόρτα...

Συχνά, όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί, βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας παράλληλα με τα δελτία ειδήσεων και μία τύπισσα από δίπλα να κάνει κάτι περίεργες κινήσεις με τα χέρια. Δελτίο νοηματικής, σου λέει. Είναι τυχαίο, άραγε, που σχεδόν όλα τα κανάλια, κρατικά και ιδιωτικά, περιλαμβάνουν στο καθημερινό τους πρόγραμμά και ένα ειδησεογραφικό δελτίο νοηματικής; Φυσικά και δεν είναι τυχαίο! Διότι, αρκετοί άνθρωποι δίπλα μας, οι απομονωμένοι δυστυχώς κωφοί πολίτες αυτής της χώρας, το έχουν ανάγκη για να ενημερωθούν. Για να μπορέσουν να καταλάβουν τι στο καλό γίνεται σε αυτό τον βουβό γι’ αυτούς κόσμο…


Τώρα αυτή η πολύ ιδιαίτερη, ευαίσθητη και γεμάτη ταλέντο κοινωνική ομάδα στην Ελλάδα ζει και αναπνέει για την διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων κωφών στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2013.  Για τους Deaflympics, που είναι αναγνωρισμένοι διεθνώς ως "ολυμπιακοί αγώνες κωφών", δηλαδή εφάμιλλοι των κανονικών ολυμπιακών αγώνων και ανατέθηκαν στην Αθήνα το 2007 από την παγκόσμια επιτροπή αθλητισμού Κωφών. Φυσικά έπειτα από την σχετική κατάθεση της υποψηφιότητας από μέρους μας. Δεν μας τους "φόρεσαν", δηλαδή. Εμείς είπαμε να τους πάρουμε τους αγώνες και μας τους έδωσαν.

Μόνο που η διοργάνωση των συγκεκριμένων αγώνων, όπως έγινε και με τους …συγχωρεμένους μεσογειακούς που ήταν να γίνουν σε Λάρισα και Βόλο, διεκδικήθηκε και κερδήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τι γίνεται τώρα;

Ακόμα δεν ξέρουμε αν θα κρατήσουμε τους Deaflympics. Η οργανωτική επιτροπή που είχε συσταθεί δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι τώρα και εν μέσω των πιέσεων από τις διεθνείς αρχές να απαντήσουμε όλα βρίσκονται στον… αέρα! Και στις 17 Φεβρουαρίου που διεξάγεται στη Σλοβακία το συνέδριο της παγκόσμιας επιτροπής αθλητισμού κωφών θα πρέπει ως χώρα, ως Αθήνα, ως ελληνική ομοσπονδία αθλητισμού κωφών (ΕΟΑΚ), στο φινάλε ως κράτος, να κάνουμε κάποια τυπική παρουσίαση για τους Deaflympics 2013. Σε ολόκληρο το κίνημα αθλητισμού κωφών της υφηλίου. Να δείξουμε τις εγκαταστάσεις, τα γήπεδα, τα ξενοδοχεία, τις τοποθεσίες. Μην ξεχνάμε ότι οι αγώνες θα γίνουν καλοκαίρι. Και πολλοί επισκέπτες θα συνδυάσουν την παρουσία τους στους αγώνες με τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά και όπου αλλού επιλέξουν.

Ποιος χειρίζεται την υπόθεση;

Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση από τον υπερυπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το αν η Ελλάδα θα διοργανώσει τους ολυμπιακούς αγώνες κωφών του 2013 στην Αθήνα. Δεν είναι δυνατόν να πάμε στο συνέδριο της διεθνούς επιτροπής με άδεια χέρια.

Και τι να πει μετά στους ξένους αξιωματούχους ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ Γιάννης Στουφής; Το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να βάλει το κεφάλι κάτω και να νοιώσει ντροπή! Τόσο αυτός, όσο και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο συνέδριο. Ντροπή, μέσα στην ίδια τους την οικογένεια. Γιατί οι κωφοί ανά τον κόσμο αισθάνονται σαν μία μεγάλη οικογένεια. Την ίδια γλώσσα μιλάνε, άλλωστε… 

Επειτα από την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για περικοπή κάποιων αρμοδιοτήτων από την ΓΓΑ, τα θέματα των κωφών αθλητών μεταφέρθηκαν στο υπουργείο υγείας και αλληλεγγύης. Την υπόθεση των ολυμπιακών αγώνων κωφών χειρίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Αηδόνης, χωρίς να υπάρχει πληροφόρηση ή, διάθεση εμπλοκής στο θέμα από την ΓΓΑ και τον Πάνο Μπιτσαξή, ο οποίος είχε κάνει μόνο κάποιες λιγοστές επαφές πριν την αναπροσαρμογή των αρμοδιοτήτων. Στο πλευρό του Αηδόνη, βρίσκεται ο γνωστός σε όλους μας Κώστας Παταβούκας, ο οποίος ανέλαβε το πόστο του υπευθύνου διατροφής και άθλησης του υπουργείου υγείας.

Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο πριν και το μετά, όσον αφορά τις αρμοδιότητες, είναι ο Δημήτρης Απόκης, τέως διευθυντής γραφείου του ΓΓΑ και τωρινός σύμβουλος του Αηδόνη. Ο Απόκης γνωρίζει το θέμα των αγώνων καλύτερα από τον καθένα γιατί έλαβε μέρος σε όλες τις επαφές, τόσο με την ΕΟΑΚ, όσο και με τους εκπροσώπους της διεθνούς επιτροπής κωφών.

Τώρα όλοι τους προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον Παπακωνσταντίνου για να τρέξουν το θέμα της ολυμπιάδας κωφών, όμως με τα τόσα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, ο υπουργός οικονομικών έχει δικαιολογημένα άλλες προτεραιότητες. Οι κωφοί κι αν έχουν νοιώσει την οικονομική κρίση στο πετσί τους… Για να βρουν μια δουλειά ήταν ήδη πολύ δύσκολο γι’ αυτούς, φανταστείτε πως είναι τώρα…

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ  

"Εδώ δεν κάναμε τους μεσογειακούς γιατί δεν υπήρχαν λεφτά, τώρα θα κάνουμε τους ολυμπιακούς αγώνων των κωφών;". Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται στο μυαλό κάποιων κυβερνητικών στελεχών. Είναι, όμως, λάθος. Οι μεσογειακοί αγώνες θα κόστιζαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 120εκ. ευρώ, ενώ το κόστος των Deaflympics 2013 δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 15εκ. ευρώ. Και είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό να γίνει η σχετική απόσβεση με τα οφέλη που θα υπάρξουν από τους 100.000 περίπου ξένους επισκέπτες στην Αθήνα.

Οποιος παρακολουθήσει στιγμιότυπα από τους προηγούμενους Deaflympics το 2009 στην Ταιβάν, θα καταλάβει το μέγεθος και την εμπορικότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Με απλούς αριθμούς, η Ελλάδα δεν βγαίνει χαμένη από αυτή την ιστορία γιατί πολύ απλά οι αγώνες θα έχουν πολύ μικρό κόστος. Τα γήπεδα στην Αθήνα υπάρχουν, όπως και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ οι ξένες αποστολές με τους 5.000 περίπου αθλητές που θα συμμετάσχουν θα αναλάβουν από μόνες τους τα έξοδα διατροφής, διαμονής και των όποιων μετακινήσεων.

Σίγουρα τα 10 ή, τα 15εκ. ευρώ δεν είναι λίγα λεφτά, ειδικά στην εποχή που διανύουμε, όμως αν είμαστε σε θέση ως κράτος να γνωρίσουμε έναν μεγάλο διεθνή ευτελισμό για ένα τέτοιο ποσό, καλύτερα θα είναι να το αποφύγουμε και να κρατήσουμε την διοργάνωση των Deaflympics 2013. Μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για ολυμπιακούς αγώνες. Δεν είναι δυνατόν η πρώτη χώρα του ολυμπισμού να υποκύψει σε τέτοιο στραπάτσο. Θα είναι σαν να κατεβάζουμε τα ρολά. Σαν να κλείνουμε. Τέλος.

Το ερχόμενο Σάββατο πραγματοποιείται η ετήσια εκδήλωση της ΕΟΑΚ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και το κίνημα κωφών αθλητών της χώρας περιμένει να δει τον Χρήστο Αηδόνη να τους λέει {θα διοργανώσουμε κανονικά τους Deaflympics 2013 στην Αθήνα}.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Γουέστερν: μια αμερικάνικη υπόθεση»

Ο κίνδυνος για το δέρμα που βρίσκεται πίσω από τα τατουάζ