Και επειδή θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι...

Το ψωμί είναι παραδοσιακό τρόφιμο και βρίσκεται σε κάθε γεύμα.
Είναι πλούσιο σε διαφορά θρεπτικά συστατικά, οπως:
> Η γλουτένη, μια πρωτεϊνη η οποία συντίθεται από τις προλαμίνες και βοηθά στην ανάπτυξη και συντήρηση του μυϊκού συστήματος.
> To άμυλο, ένας φυσικός υδατάνθρακας, ο οποίος προσφέρει ικανοποιητικό ποσό ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό.
> Η κυτταρίνη, φυσικός υδατάνθρακας, όπου προστατεύει την πέψη του εντέρου και την εύρυθμη λειτουργία του.
> Κάλιο, σημαντικό ιχνοστοιχείο, το οποίο ρυθμίζει την πλήρη ισορροπία του ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού και την προστασία των μυών της καρδιάς.
Έξι παραλλαγές
1.Άσπρο ψωμί, παρασκευάζεται από κοσκινισμένο σιτάρι.
2.Ολικής άλεσης, παρασκευάζεται όταν αλεθεί στο έπακρον το σιτάρι.
3.Ψωμί σικάλεως, ίδια παρασκευή με το ολικής αλέσεως, όμως, είναι ιδανικό για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
4.Πολύσπορο, παρασκευάζεται από την άλεση όλων των αμυλούχων συστατικών, όπως είναι το σιτάρι, η σίκαλη, η βρώμη, το κριθάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι.
5. Μπομπότα, παρασκευάζεται από την άλεση του καλαμποκιού.
6.Γερμανικό ψωμί, παρασκευάζεται από διάφορα δημητριακά.
Οι φυτικές ίνες του ψωμιού, όπου βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, προστατεύουν το έντερο απο την νόσο του καρκίνου και την δυσκοιλιότητα. Στο συν περί αδυνατίσματος, εντοπίζεται στην αύξηση του όγκου του στομαχιο, δημιουργώντας το αίσθημα του κορεσμού.
Το λευκό ψωμί βοηθά τους διαβητικούς στην άμεση απόκριση της γλυκόζης σε περίοδο εκτεταμένης ανάγκης. To μείον, στο άσπρο ψωμί είναι ότι απορροφάται και μεταβολίζεται γρήγορα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να πεινάει γρηγορότερα. Το καλύτερο μπορεί να πει κανείς ότι είναι το πολύσπορο επειδή συνδυάζει πλήθος ευεργετικών συστατικών απ' όλα τα είδη της ποικιλίας των δημητριακών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου