Tα 6 Επικά Μπριζολάδικα της Αθήνας

giphy mprizoles
Το «σλουρπ» ακούγεται από Μαραθώνα μέχρι Πλατεία Κουμουνδούρου.

Θυμήσου τα συναισθήματα όταν ήσουν ακόμα στο Δημοτικό. Σκέψου τι ένιωθες όταν έκανες την ερώτηση «τι φαγητό έχουμε;» και η απάντηση ερχόταν σα μίζερο απόγευμα Κυριακής: «Φασολάκια». Τώρα κάνε rewind σε εκείνη την εποχή και βάλε με τον νου σου να ακούς τη φράση «Μπριζόλες έχουμε». Χαρές και πανηγύρια, βεγγαλικά στην ψυχή, ένιώθες το στόμα σου να πλημμυρίζει καθώς οι σιελογόνοι αδένες δούλευαν με φουλ τις μηχανές. Γιατί, κυρίες και κύριοι, οι Μπριζόλες είναι το φαγητό των Θεών που θα ήθελαν ο Δίας κι ο Θωρ στο τραπέζι τους.


Όσο καλός ψήστης όμως κι αν είσαι τώρα, όσο κι αν την πονάς τη ψησταριά σου, είναι κομματάκι δύσκολο να τις πετύχεις το ίδιο καλά με τους πραγματικούς μάστορες. Διότι υπάρχουν επαγγελματίες του χώρου που θα σου χαρίσουν απλόχερα μια γευστική εμπειρία που απογειώνει. Σου προτείνουμε, λοιπόν, έξι σπουδαία Μπριζολάδικα από Πλατεία Κουμουνδούρου μέχρι τις εσχατιές του Μαραθώνα. Ας πάρουνε τα κρέατα φωτιά κι ας ξεκινήσει το φαγοπότι φίλε αναγνώστη.

1. Τα Μπριζολάκια του Τέλη (Πλατεία Κουμουνδούρου)

14963293 345716065806300 1391428941885848589 n

Αν είσαι από εκείνους που χορταίνουν με την... διακόσμηση ενός εστιατορίου, μιας ταβέρνας, ενός οποιουδήποτε φαγητάδικου τέλος πάντων, καλύτερα να αφήσεις τα Μπριζολάκια του Τέλη στην ησυχία του. Το μέρος δεν ενδείκνυται για να πάρεις μάτι. Φτωχικό, παλαιακό και κατά κάποιο τρόπο απαγορεύσιμο για εκείνους που θέλουν να κοιτούν τριγύρω καθώς μασούν. Για εκείνους όμως που σκοπεύουν να λοκάρουν αποκλειστικά και μόνο στο πιάτο με τα λεπτοκομμένα μπριζολάκια που θα τους φέρει στο πιάτο τους η συμπαθέστατη κυριούλα, 5 λεπτάκια μόλις αφού πατήσουν το πόδι τους στο μαγαζί, ο Τέλης είναι αδιαμφισβήτητα ο προσωπικός τους θεούλης. Θα τον δεις να ψήνει ασταμάτητα (το κάνει από το 1977) μπριζολάκια, θα δεις και τα καλούδια του να σερβίρονται σε όποια αθηναϊκή ανθρωποφυλή μπορεί να βάλει ο νους σου με χωριάτικη, πατάτες και μπουγιουρντί. Αυτά και ό,τι πιεις. Δεν υπάρχει κάτι έξτρα στον κατάλογο, δεν χρειάζεσαι κάτι έξτρα από τον κατάλογο. Για τα μπριζολάκια για τα οποία μιλάει όλος ο ντουνιάς θα πας. Και στο φευγιό σου, ένα «ευχαριστώ» στον κυρ Τέλη θα το πεις.

Ευριπίδου 86 | 21 0324 2775

2. Φάρμα Μπράλου Steak Bar (Κολωνάκι)

bralos steak

Από την παραγωγή στην κατανάλωση εδώ πέρα τα πράγματα. Η «ονομαστή» Φάρμα Μπράλου αποφάσισε να ανοίξει και εστιατόρειο ή steak bar για την ακρίβεια. Οκ, εδώ τα πράγματα δεν είναι παραδοσιακά όπως στις άλλες περιπτώσεις, είναι πιο μεγαλοαστικά· χωρίς όμως να είναι απαγορευτικά (από τιμές) εάν παραγγείλεις προσεκτικά. Μιλάμε για έναν κυριλέ ναό αφιερωμένο στο κρέας κανονικότατα. Μπορείς να τσεκάρεις στις προθήκες (!) τα «ευρήματα» που θα σου ψήσουν άψογα στη φωτιά. Μπριζόλες σιτεμένες για εβδομάδες ολόκληρες με τόσο έντονη «διαστρωμάτωση» που θυμίζουν μάρμαρο. Κορυφαίες ράτσες μοσχαριών, rib-eye και διάφραγμα, συκώτι και «κόντρα» και καταπληκτικά ορεκτικά για μια εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσεις. Να παραγγείλεις Tomahawk προτείνουμε και τότε, σίγουρα, δεν πρόκειται να την ξεχάσεις ποτέ!
Σόλωνος 9, Κολωνάκι | 210 27 13 126 

3. Base Grill (Περιστέρι)

13418750 1783453668537301 7725756620747800753 n

Το κρεατάδικο που ήρθε για να διδάξει πως το ψήσιμο μπριζόλας έχει την δική του επιστήμη. Στο Base Grill θα μάθεις δύο πράγματα: πώς το κρέας σερβίρεται σε φέτες που κόβονται μπροστά του και πως το medium rare είναι ο μόνος τρόπος για να το τιμήσεις σωστά. Στο Base Grill δεν είναι τίποτα τυχαίο. Από το κρέας που διαλέγουν μέχρι τον τρόπο που το ψήνουν. Ναι, μπορείς να βρεις από ψαρονέφρι μέχρι μπιφτέκι και χοιρινό, αλλά η πραγματική μαεστρία φαίνεται στη μπριζόλα. Είτε έχεις να «αντιμετωπίσεις» ένα t-bone είτε porterhouse και brazil steak, η μπριζόλα σου θα καταφθάσει με το σωστό ψήσιμο, θα έχει το κατάλληλο αλάτι και θα σε κάνει να νιώσεις σαν τον Bill the Butcher από τις Συμμορίες της Νέας Υόρκης. Γιατί υπάρχουν και αυτοί που με το κρέας δεν παίζουν.

Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 54, Περιστέρι | 210 5757 455

4. Ο Βλάχος (Μελίσσια)

14650143 1210420712313891 2009139455653137881 n

Να και μία απόδειξη ότι δεν είναι μόνο οι ταβέρνες των Καλυβίων και της Βάρης που ξέρουν από κρέας. Ο Βλάχος στα Μελίσσια, ακολουθεί την πατροπαράδοτη συνταγή που λέει ότι το κρέας δεν χρειάζεται φανφάρες και υπερβολές. Χρειάζεται καλή πρώτη ύλη από τον χασάπη και μία γενναία μερίδα πατάτες που θα τις συνοδέψει στο πιάτο. Και φαίνεται πως ο κόσμος στα Βόρεια προάστια έμαθε τόσο καλά αυτό το μάθημα, που πλέον δεν πας στον Βλάχο αν πρώτα δεν έχεις κάνει κράτηση. Καλοψημένα μπριζολάκια (σ.σ.: η μερίδα έχει τρία μεγάλα) τα οποία λιώνουν στο στόμα και απαιτούν γενναία δόση μπίρας ώστε να τα συνοδέψεις. Μαγαζί που αγαπούν τόσο οι παρέες όσο και οι οικογένειες και συστήνεται αποκλειστικά για τον λάτρη της καλοψημένης μπριζολίτσας. Και θα φας και το παγωτίνι σου στο τέλος.

Καραμανλή 1 & 17 Νοέμβρη 11, Μελίσσια | 210 6130 672

5. Κρητικός (Κάντζα)

5. kritikos

Το μαγαζί που πιθανόν σερβίρει αν όχι απαραίτητα τα καλύτερα κρέατα, σίγουρα τότε κάποια από τα καλύτερα κρέατα της Αθήνας. Πολύ καλά ορεκτικά που έρχονται σε δίσκο, άψογες πατάτες και κολοκυθάκια τηγανητά, ποικιλία από μπύρες και πολλές ετικέτες κρασιών, θα σου προτείναμε όμως το δικό του «χύμα» κόκκινο που έρχεται εμφιαλωμένο σε μπουκάλι. Και τώρα ας έρθουμε κυριολεκτικά στο ψητό: πέρα από καταπληκτικά παϊδάκια και την τεράστια τιμότατη χοιρινή, εδώ πέρα το μοσχάρι έχει την τιμητική του. Από «σιδηρόδρομο» για πρώτο πιάτο μέχρι T-Bone αμερικάνικων προδιαγραφών. Τα κρέατα έρχονται από τα βοσκοτόπια της Θράκης και κουβαλάνε μαζί τους όλο το μεράκι της περιοχής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλοί «καλοταϊσμένοι» πολιτικοί μας τον προτιμούν για την Κυριακάτικη έξοδό τους. Μια μικρή προσοχή γιατί μπορεί να «τσιμπήσει» λίγο ο λογαριασμός αν παραγγείλεις με τον πατροπαράδοτο τρόπο του «φέρε ότι έχεις». Άλλωστε δεν χρειάζεται, οι μερίδες είναι γενναίες και χορταστικές!
Αιόλου 49 (Παλλήνη), Κάντζα | 210 6659061

6. ARGENTINA (Μαραθώνας)

9.argentina

 Στη γειτονιά του Μαραθώνα που ακούει στο όνομα Καλέντζι υπάρχει ένας κόσμος μαγικός βγαλμένος από τις pampas της Αργεντινής. Απ’ έξω θυμίζει παραδοσιακή εξοχική ταβέρνα, καθώς πλησιάζεις πιο κοντά όμως, καταλαβαίνεις πως κρύβει ένα γαστρονομικό μυστικό. Τεράστιες μοσχαρίσιες μπριζόλες να ψήνονται «όρθιες» στο στυλ των gauchos της Νοτίου Αμερικής και η ψυχή σου πεταρίζει από τη χαρά –αφούη μυρωδιά θα σε ταξιδέψει στο ράντσο όπου κάποιοι καουμπόηδες ψήνουν μετά από μια κουραστική μέρα με τα κοπάδια. Θα βρεις και καλό λουκάνικο εδώ όμως το βασικό είναι οι ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ. Πάρε μια σαλάτα, παράγγειλε μπύρες και περίμενε υπομονετικά μέχρι να σου φέρουν το θαύμα στο τραπέζι σου. Πίστεψέ μας αξίζει να τη συνδυάσεις σε μια κοντινή εκδρομή που θα κλείσει με ποτό ή καφέ στο φράγμα του Μαραθώνα.

Μπιτάκου 3, Καλέντζι, Μαραθώνας | 22940 66476

ratpack

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο της Βιρτζίνια Γουλφ...

Ημέρες Υιοθεσίας Γάτας από τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης