Κύπρος: ΔΩΡΕΑΝ παροχή ιατρικής κάνναβης στους ασθενείς

 
Όπως ανακοινώθηκε δημοσίως από τα πιο επίσημα χείλη, το περασμένο Σάββατο, 13 Μαΐου 2017 στην Ημερίδα για την Ιατρική Κάνναβη που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Νεολαία Οικολόγων, 
με βάση τον νέο νόμο η Ιατρική Κάνναβη θα ενταχθεί στις θεραπείες που το κράτος θα προσφέρει δωρεάν.

Πέτρος Ευδόκας, εκ μέρους του σωματείου Φίλοι της κάνναβης

"Είναι παντού καταγραμμένο πως έχουμε φορτώσει πολλά παράπονα, επίσημες καταγγελίες και σκληρή κριτική στον Υπουργό για τις παραλήψεις του και τις παραβιάσεις νόμων και θεσμών που κρίνουμε έχουν αντίκτυπο σε μέγεθος ζωής η θανάτου για τους συνανθρώπους μας. Αλλά όταν πράττει τα ορθά και ηθικά του πρέπουν συγχαρητήρια!

Εδώ θα σημειώσουμε τρία σημεία για τα οποία τον συγχαίρουμε και για τα οποία πιστεύουμε αξίζει υποστήριξη στον Υπουργό:


• Η κίνηση του προς το να καταστεί ΔΩΡΕΑΝ η χορήγηση Ιατρικής Κάνναβης στους ασθενείς,

• Η διαχείριση εκ μέρους του των προτάσεων και της κριτικής που υποβάλαμε στο γραφείο του για το (πανάθλιο) νομοσχέδιο για την νομική ρύθμιση της Ιατρικής Κάνναβης,

• Η προώθηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) εκ μέρους του Υπουργού - γνωρίζουμε πως κάθε μέρα πληρώνει μεγάλο προσωπικό και πολιτικό κόστος από τις κινήσεις και απειλές πολλών ειδών που γίνονται διαρκώς εναντίον του για να φραχθεί ο δρόμος προς το ΓΕΣΥ, και όμως ο Υπουργός συνεχίζει να αγωνίζεται για την υλοποίηση του.

Θα είναι ΔΩΡΕΑΝ η Ιατρική Κάνναβις

Ανακοινώθηκε δημοσίως από τα πιο επίσημα χείλη: η κα Αναστασία Ανθούση, ομιλώντας το περασμένο Σάββατο, 13 Μαΐου 2017 στην Ημερίδα για την Ιατρική Κάνναβη που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Νεολαία Οικολόγων, αντιπροσώπευσε το Υπουργείο Υγείας (παρόντος και του ιδίου του Υπουργού):

Εκεί - με οδηγίες του Υπουργού και σε συνεννόηση με άλλους λειτουργούς στο Υπουργείο - η κα Ανθούση μετέφερε μια ενημέρωση για το που βρίσκεται και τι απέγινε νομοσχέδιο για την Ιατρική Κάνναβη (γνωστό στους γραφειοκράτες και ως "ο Κανονισμός").

Μεταξύ άλλων στην ομιλία της είπε ότι μια από τις αλλαγές που έγινε στον προτεινόμενο Κανονισμό μετά από την κριτική και τις γραπτές προτάσεις που υποβληθήκαν στο Υπουργείο είναι ότι με βάση τον νέο νόμο η Ιατρική Κάνναβις θα ενταχθεί στις θεραπείες που το κράτος θα προσφέρει δωρεάν.

Δεν δόθηκαν εξηγήσεις για το αν η Κάνναβις θα είναι δωρεάν λόγω του ότι αναμένεται να ενταχθεί στο επερχόμενο ΓΕΣΥ, ή αν ο ίδιος ο προτεινόμενος νόμος θα την καθιστά δωρεάν. Εκείνο που μας χαροποιεί είναι ότι ο Υπουργός έλαβε υπ' όψην την γραπτή κριτική και τα επιχειρήματα που του υποβάλαμε για αυτό το θέμα επισήμως.

Μεταξύ άλλων καταθέσαμε τα εξής:

 • Κρατική επιχορήγηση; Τα παράλογα και αχρείαστα κόστη που επιβάλλουν οι προτεινόμενοι Κανονισμοί στους παραγωγούς επιβάλλουν και το ότι το τελικό προϊόν θα είναι πανάκριβο. Το κράτος έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να επιχορηγήσει τα φυσικά φάρμακα Ιατρικής Κάνναβης, και αυτά να χορηγούνται είτε δωρεάν είτε σχεδόν δωρεάν (με συμβολικές τιμές) στους ασθενείς - τουλάχιστον σε όσους είναι δικαιούχοι για το κρατικό σύστημα υγείας. 

Δεδομένου ότι η χορήγηση Ιατρικής Κάνναβης σε πολλά ιατρικά περιστατικά κατέχει και προληπτικό ρόλο (εκτός από θεραπευτικό ή ανακουφιστικό), αυτό εγγυείται ότι τα συνολικά κρατικά έξοδα για την υγεία θα λιγοστέψουν.

Για παράδειγμα είναι επιστημονικά αναγνωρισμένο ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που χρησιμοποιούν Κάνναβη, ιδίως εκείνοι που αρχίζουν νωρίς την θεραπεία τους, παρουσιάζουν αριθμητική ελάττωση των κρίσεων και σημαντική ελάττωση της οξύτητας των κρίσεων, μαζί με μείωση όλων των συμπτωμάτων τους μες στην συνήθη καθημερινότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζονται τα πανάκριβα (και επικίνδυνα) ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή την νοσηλεία σε νοσοκομεία συχνά ή και καθόλου - είναι εξακριβωμένο πως η φροντίδα για αυτούς τους ασθενείς τελικά αποδεικνύεται πολύ πιο φτηνή και πιο αποτελεσματική με την Ιατρική Κάνναβη. 

Το ίδιο συμβαίνει με τους ασθενείς που έχουν άσθμα (σπάνια ή πολύ αραιή ανάγκη χρήσης βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων), παιδική επιληψία, χρόνιους πόνους, κοκ.

Με άλλα λόγια η κρατική επιχορήγηση της θεραπείας με Ιατρική Κάνναβη είναι μια πολύ φτηνή επένδυση που θα αποφέρει πολύ σύντομα μείωση δαπανών, και βελτίωση της υγείας των ασθενών."

Η διαχείριση των προτάσεων, επιχειρημάτων και της κριτικής που υποβάλαμε στον Υπουργό για το νομοσχέδιο

Η κα Ανθούση στην ομιλία της επιβεβαίωσε δημοσίως την πληροφορία που είχαμε λάβει πριν από μερικές εβδομάδες, ότι ο Υπουργός υιοθέτησε 90% των προτάσεων που λήφθηκαν για το νέο νομοσχέδιο. Γνωρίζουμε πως το Σωματείο μας κατέθεσε τις πιο πολλές. 

Δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς προσμετρήθηκε αυτό το 90%, αν ο αριθμός συμπεριλαμβάνει όχι μόνο προτάσεις για αλλαγές καθώς και πράγματα που πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, παραμέτρους του νομοσχεδίου που πρέπει να αφαιρεθούν, και ελλείψεις που πρέπει να διορθωθούν, αλλά αν ισχύει η πιο ευρεία ερμηνεία της δήλωσης, τότε αναμένουμε πως το τελικό νομοσχέδιο ίσως να είναι αρκετά καλό. ΙΔΙΩΣ αν αφαιρεθούν οι παράνομες και αντισυνταγματικές παράμετροι και πρόνοιες της προτεινόμενης νομοθεσίας που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών και τις νομοθεσίες ενάντια στα μονοπώλια.

Ειδ' αλλιώς πάλι θα τρέχουμε στα Δικαστήρια για νέες μάχες: τα δικαιώματα των ασθενών δεν παραγράφονται έτσι εύκολα.

Η προώθηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) εκ μέρους του Υπουργού

Τον συγχαίρουμε και τον υποστηρίζουμε για αυτή τη μάχη που επωμίστηκε. Η πρόταση για το ΓΕΣΥ όπως κατατέθηκε είναι ορθή πολιτικά και ηθικά, και πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για μια ανθρωπιστική κοινωνία που τουλάχιστον στον τομέα της θέματα υγείας θα έχει τις ανθρώπινες ανάγκες ως τον πρώτο της γνώμωνα, και όχι την κερδοσκοπία, τα συμφέροντα, και τα τερτίπια της εξουσίας.

Γνωρίζουμε αρκετή από τη βρώμα του παρασκηνίου με την οποία χρειάστηκε να αναμετρηθεί ο κος Παμπορίδης, και ιδίως το γεγονός ότι η πιο μεγάλη αντίδραση που κινητοποιήθηκε ενάντια στο ΓΕΣΥ είναι από το ίδιο του το κόμμα και μάλιστα από την ηγεσία του κόμματος συν το πιο απεχθές μέρος του Μεγάλου Κεφαλαίου που έχει συνταχθεί με το κόμμα. Το γεγονός ότι ο Υπουργός έμεινε πιστός στην αποστολή που ανέλαβε παρ' ότι είχε να αντιμετωπίσει απεργίες από συνδικάτα υπερ-προνομιούχων, απειλές από κεφαλαιοκράτες, εκστρατείες προπαγάνδας εναντίον του στα ΜΜΕ καθώς και μες την καθημερινή ζωή, λέει πολλά.

Τον εκτιμούμε για την προσήλωση του.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
εκ μέρους του Σωματείου
Φίλοι της Κάνναβης


Πως θα κάμετε την αίτηση σας για Ιατρική Κάνναβη

Άρχισε η διανομή της Ιατρικής Κάνναβης
cyprus.indymedia.org

enallaktikos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο της Βιρτζίνια Γουλφ...

Tα 6 Επικά Μπριζολάδικα της Αθήνας

Ημέρες Υιοθεσίας Γάτας από τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης